Zoznam potravín vhodných na posilnenie našej imunity

 

1. Posilnenie sleziny

 

Naše trávenie má rado, keď je strava jednoduchá a chuť fádna – teda nekombinovať príliš veľa vecí a výrazných odlišných chutí- lepšie sa nám spracuje voňavá ľahká strava ako mastná alebo cestovito-lepivá. Najdôležitejšia je pravdilenosť!

 

Potraviny na podporu sleziny:

– všetky obilniny– vyzdvihujem tu ryžu bielu aj naturálnu na obmenu a slzovku- túto však krátkodobo napr na 2 týždne

– všetky strukoviny– ak máte slabšie trávenie, dbať na správnu predprípravu a varenie.

ovocie: jablká, marhule, čerešne, ďatle, figy, hrozno, hrušky

zelenina: repa, šampióny, kapusta, mrkva, zeler, baklažán, zemiaky, tekvice, bataty, zázvor

 

*Poznámka: u zeleniny a ovocia teda platí, že všetko je lepšie stráviteľné, keď je to mierne tepelne upravené- teda treba hľadať kompromis medzi nestratením vitamínov a tepelnou úpravou.

Nezabúdajme ani na sezónnosť plodín – v zime teda konzumujme to, čo sme v lete u nás dopestovali a nie je problém to skladovať- napr jablká, hrušky, kyslá kapusta, zemiaky, koreňová zelenina atď.

 

orechy: mandle, jedlé gaštany, kokos, sezam- semená i olej- čierny sezam je výborný na krvotvorbu, slnečnicové semiačka, vlašské orechy

Z korenín na trávenie spomeniem klinčeky a škoricu, kurkumu, sušený zázvor. K strukovinám patrí, neodmysliteľne, bobkový list a nové korenie no a novšie sa k uľahčeniu ich strávenia /prevencia nafukovania/ používajú aj u nás morské riasy – kontrétne Komba.

 

2. Posilnenie pľúc

 

Tu úvodom pripomeniem, že stav našich pľúc je odrazom nášho trávenia /slezina je matkou pľúc/, teda pozor aj teraz- COVID-19 napadá naše pľúca- ak ho naša imunita pustí až tam- dbajme preto dôsledne na stravovacie návyky v týchto mesiacoch !

 

Potraviny, ktoré prospievajú pľúcam:

– dlhozrnná ryža, slzovka /opäť platí nie dlhodobo/, jačmeň, proso

– biela fazuľa, šošovica – farba biela nie je náhodná- patrí pľúcam- všimnite si aj u ostatných plodín

– jarná cibuľka, reďkovky, reďkev, aj čierna reďkev, pór, kaleráb, cibuľa, chren, pažítka, cesnak, zázvor- ostrá chuť je typická pre pľúca, v primeranej miere im teda prospieva

– karfiol, zeler, mrkva, petržlen

jablká, hrušky– tieto sú obzvlášť vhodné pre pľúca- aj potom na jeseň, ktorá je obdobím prislúchajúcim pľúcam /*dokonca sa hrušky odporúčajú pre rečníkov pred ich prejavom /, citrón, šípky

– kačka- mäso

– koreniny a bylinky: rasca, kardamon, koriander, kurkuma, kajenske korenie, petržlenová vňať, klinčeky, bazalka, žerucha, fenikel, cesnak, šalvia, saturejka, tymian, rozmarín, ľan, majoranka, rakytník, echinacea, mäta

– sezamový olej

 

3. Posilnenie obličiek

 

obilniny – pred varením možno opražiť- dodá to yang- platí aj u ryže

– husté výživné polievky

dlhovarené vývary z kostí– hlavne hovädzích

Do všetkých polievok možno pridať Wakame riasu, do vývarov zmes Obnova základu, dostupnú na e-shopoch Tradičnej čínskej medicíny.

– fazuľa- pripomínajúca tvarom obličku- adzuki napr

pražené oriešky– kešu- opäť tvar obličky, semienka

– koreňová zelenina

– sušené ovocie a zelenina

– morské ryby, ale určite aj naše ryby, hlavne čerstvé!

– aníz, škorica, klinček

 

Obličkám prináleží slaná chuť, znovu však v primeranej miere. No a nezabudnime si zakrývať uši pred vetrom – sú vývodom obličiek a ako oblička ucho aj vyzerá.

 

Budem rada, ak mi napíšete, či bol pre Vás tento článok prínosný na lucia@dr-kleinova.sk

 

Prajem Vám slnečné, optimistické a zdravé jarné dni

 

Vaša

 Dr.Kleinová

Comments are closed.